Hond in de winter
Ook in de winter moet de hond regelmatig uitgelaten worden. Het weer kan hierbij voor extra plezier zorgen, maar het kan voor uw hond ook problemen opleveren.
Vrieskou

Let er bij lage temperaturen op dat de hond in beweging blijft bij het uitlaten en niet langdurig stil zit of ligt. Dit kan namelijk tot onderkoeling leiden, zeker bij honden met een korte vacht.
Kijk ook uit dat de hond niet te nat wordt als het vriest. Door water verliest de vacht zijn isolerende kwaliteiten en koelt de hond sneller af. Houdt een natte hond dus goed in beweging en droog hem bij thuiskomst meteen af.
IJs

Voor uw hond kan ijs op de straat net als voor u problemen geven, het uitglijden
kan voor spier- en peesblessures zorgen.
Verder kan ijs de voetzooltjes beschadigen doordat het, zeker in combinatie met sneeuw, hele scherpe randen kan hebben.

Verder is het heel belangrijk om goed op te letten als de hond losloopt, vooral als de dooi optreedt! De hond kan niet inschatten of het ijs sterk genoeg is om zijn gewicht te dragen en ziet alleen een witte vlakte waar hij overheen kan lopen. Zeker als hij dat voorheen wel kon doordat het hard vroor, terwijl het nu niet meer veilig is. De hond zakt door het ijs en zal niet meer zelf uit het water kunnen komen, omdat er weinig houvast is en ook omdat door de kou de spieren al snel verstijven. Let op uw eigen veiligheid in zo'n situatie, hoe moeilijk het ook is! Als het ijs de hond niet meer kan dragen zal dat voor uzelf al helemaal niet meer gelden.
Sneeuw

Sommige honden zijn dol op sneeuw. Niet alleen om er in rond te rennen, maar ook om op te eten.
Dit is echter niet geheel zonder gevaar. Van teveel sneeuw eten kan uw hond behoorlijk ziek worden, met braken en diarree vaak als gevolg daarvan.

Verder kan het lopen problemen geven omdat de sneeuw zich ophoopt tussen de tenen en zoolkussentjes, waar het in brokken met de haren kan vastvriezen. Lostrekken is geen optie omdat het ijs zich aan de haren heeft vastgehecht en het hierdoor erg pijnlijk voor de hond wordt.
Om dit probleem te voorkomen kunt u uit voorzorg de haren van de hond tussen de teentjes wegknippen (let er wel goed op dat u niet in huid knipt!). Verder kunt u vaseline tussen de tenen smeren. Hierdoor wordt het voor de sneeuw moeilijker om zich vast te hechten en zullen er minder snel ijsklonten tussen de tenen ontstaan.
De vaseline helpt ook meteen tegen een ander probleem dat in de winter kan voorkomen: irritatie van de voetzooltjes tijdens of na de wandeling door de pekel die gestrooid is op de straten. De vaseline voorkomt dat de pekel in de huid bijt.
Maak bij thuiskomst ook goed de poten schoon zodat de pekel niet de huid kan irriteren.