Konijn in de zomer
Konijnen zijn echte groepsdieren en moeten dus eigenlijk ook altijd minimaal met z'n tweetjes gehuisvest worden. Het beste gaan een gecastreerd mannetje en een (gesteriliseerd) vrouwtje of 2 jong gecastreerde mannetjes samen. De andere combinaties zouden door de hormonen flinke vechtpartijen kunnen geven. Belangrijk is het om twee konijnen die elkaar nog niet kennen niet zomaar bij elkaar te zetten, maar ze langzaam aan elkaar te laten wennen. Anders is de kans groot dat er gevechten uitbreken waarbij ze elkaar flink kunnen verwonden.
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. In beide gevallen is het belangrijk dat ze voldoende beweegruimte hebben in hok en dat ze regelmatig vrij rond kunnen lopen, dit is nodig voor een goede gezondheid en om de darmen goed op gang te houden.
De maten voor een hok zijn afhankelijk van de grootte van de konijnen, maar belangrijk is dat ze ruimte hebben om rond te lopen. Verder moeten ze als minimale lengte ruimte hebben om gestrekt te liggen en moeten ze op hun achterpoten kunnen staan zonder hun kopje aan het plafond te stoten.
Konijnen zijn zeer zindelijke dieren, ze plassen en poepen meestal in 1 hoek van hun hok. Als u hier een bakje plaatst is het gemakkelijk schoon te houden en kunt u dat elke dag verschonen. Als bodembedekking kunt u denken aan een laag kranten met stro of hooi. Kattenbakkorrels of zaagsel zijn ook een optie maar let er op dat het niet te stoffig wordt.
Nu de zomer weer begint kan uw konijn weer genieten van het buitenleven. Maar dat is niet altijd zonder gevaar. Met het warme weer komen ook de groene “strontvliegen” in actie, en die leggen hun eitjes het liefst op vochtige plekken. Een konijn met een ontstoken wondje of een beetje plakkerige ontlasting aan de achterhand is dan een makkelijke prooi. De gelegde eitjes worden uiteindelijk maden, die zich een weg banen door de huid naar de spieren eronder. Dit kan al binnen 4 uur nadat de vlieg zijn eitjes heeft gelegd gebeuren. Door de wonden en de maden zal er uiteindelijk bloedvergiftiging ontstaan, waardoor het konijn zonder behandeling binnen 2 dagen kan sterven.
Het konijn zal zich terugtrekken, stoppen met eten en sloom worden. Als u de groene vliegen rond uw konijn ziet, is het noodzaak om meteen uw konijn te controleren. De maden bevinden zich meestal onder de vieze haren rond de staart en tussen de achterpoten.
Bel meteen de dierenarts, dit is een spoedgeval!
De belangrijkste maatregel die u kunt treffen is uw konijn regelmatig controleren op natte plekken bij de achterhand of aangekoekte ontlasting en deze dan schoon te maken. Dit kunt u doen door het konijn voorzichtig te wassen in een badje met lauwwarm water, hierdoor wordt de ontlasting losgeweekt. Droog het konijn daarna goed af.
Verschoon het hok zeker in de lente en zomer regelmatig en verwijder iedere dag de plek waar uw konijn plast en poept.
Verder kunt u vliegengaas voor het hok bevestigen om te voorkomen dat de vliegen bij uw konijn kunnen komen.
Ook kunt u eventueel ter preventie het konijn behandelen met middelen die de vliegen afschrikken en voorkomen dat de maden ontwikkelen. Neem voor vragen hierover contact met ons op.
Huisvesting
Madenziekte/Myasis
Preventie